Psycho-sociale begeleiding
Gesprekken en begeleiding
Een gesprek bij een psycholoog of maatschappelijk werker
Veel personen met NAH en ook partners van personen met NAH, ondervinden de behoefte om te praten over hun eigen ervaring met NAH of over hun partner met NAH. Of ze willen ook meer te weten komen over NAH. Hoe moet ik omgaan met de veranderingen bij mijn partner? Wat is nu precies NAH? Wat is niet kunnen en wat is niet willen? Dergelijke vragen en veel meer.
Als de persoon niet terecht kan in een revalidatiecentrum of de VAPH dienst waar je gebruik van maakt, zijn er ook onderstaande mogelijkheden:
- Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW)
Een CAW in je buurt kan je vinden via www.caw.be/contacteer-ons/ - Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
Hun aanbod vind je op de website van de Vlaamse overheid: www.zorg-en-gezondheid.be/centra-voor-geestelijke-gezondheidszorg - Zelfstandig werkende psychologen
Meer info kan je vinden op de website www.tegek.be - Centrum voor Neuropsychologie
Samenwerkingsverband gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsels en actief in verschillende regio’s. Meer info kan je vinden op www.cvnp.be
De mutualiteiten betalen een zelfstandig werkende psycholoog terug onder bepaalde omstandigheden. De terugbetaling verschilt per mutualiteit. Vraag informatie aan je eigen mutualiteit. Of aan de psycholoog die je contacteert, hij zal je graag informeren.
Psycho-educatie
Dit is een vorm van psychotherapie, een meer intensieve vorm van psychologische ondersteuning.
Een veel gehoorde klacht bij personen met NAH en bij hun partners is: “Ik herken mijn partner niet meer want na zijn hersenletsel is hij helemaal veranderd”. En dat kan gaan over zeer uiteenlopende klachten. Zicht krijgen op de relatie tussen gedrag en hersenletsel kan een grote hulp zijn om deze klachten te herkennen en om ermee te leren omgaan.
Psycho-educatie geeft informatie aan personen met NAH of aan familie en naasten over hoe zij kunnen omgaan met de – vooral onzichtbare – beperkingen die een NAH meebrengt. Na de informatie wordt ook een traject gelopen waarin geoefend wordt om met de beperkingen om te gaan.
Psycho-educatie voor personen met NAH is nog volop in ontwikkeling. Je kunt er naar vragen in revalidatiecentra die zich gespecialiseerd hebben in NAH of bij thuisbegeleidingsdiensten voor personen met NAH.
Heb je een vraag hierover?
Contacteer dan gerust onze Hersenletsel Lijn op 02 681 81 81 (weekdagen van 9 tot 12 uur) of via contact@hersenletsellijn.be