Lancering campagne Dag van de Fietshelm

Op woensdag 10 april 2024 organiseert de Hersenletsel Liga de 1ste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen. We krijgen hiervoor de steun van Vias en verschillende artsenverenigingen (neurologen, neurochirurgen, pediaters, spoedartsen en revalidatieartsen).  

De Dag van de Fietshelm is in Nederland al aan de 3de editie toe, en dit jaar volgen wij hier ook in Vlaanderen. Hiermee willen we iedereen bewuster maken over het belang van het dragen van een fietshelm om zware hoofdletsels te vermijden

Ziekenhuizen zien jammer genoeg dagelijks patiënten binnenkomen met ernstige hoofdletsels, die vaak leiden tot onomkeerbare hersenletsels. Bij een kwart van de gehospitaliseerde fietsers is een schedel- of hersenletsel de belangrijkste verwonding. Het gebruik van een geschikte fietshelm verlaagt de kans op een ernstig hoofdletsel met 60%. (*) 

De problematiek van hersenletsels is nauwelijks gekend. Een brede sensibilisering op alle niveaus is dus noodzakelijk. De zichtbare en vaak onzichtbare gevolgen draag je de rest van je leven.

Wij spreken ons niet uit over een verplichting en nemen hier momenteel geen standpunt over in maar willen de mensen bewust doen nadenken over de mogelijke gevolgen van een val op het hoofd.

Midden maart lanceren wij de campagne op onze sociale media, begin april zal er een persbericht uitgestuurd worden. Onze partners ontvingen al affiches die ze in hun regio zullen verspreiden (waarvoor dank!).

www.dagvandefietshelm.be

(*) Bron: ‘Fact check: hoe effectief is een fietshelm?’, door Tim De Ceunynck, onderzoeker bij Vias institute