Onze hersenen zijn wonderwel in staat zich aan te passen aan een veranderende omgeving. We kunnen ons hele leven lang blijven bijleren, en zelfs wanneer onze hersenen ernstig beschadigd raken, zoals bij een beroerte of een ongeval, is een indrukwekkend herstel mogelijk.
Toch is dat enorme aanpassingsvermogen niet altijd zo'n goede zaak. Aandoeningen zoals tinnitus, chronische pijn en fantoompijn illustreren hoe de hersenen soms ongewenste patronen kunnen ontwikkelen die leiden tot blijvende klachten en ongemakken.
Tijdens deze lezing licht Emilie Cardon het grote potentieel en de kleine kantjes van ons veranderlijke brein toe. Ze neemt je mee in het meest recente onderzoek naar de plasticiteit van het brein, en vertelt hoe oude en nieuwe methoden die buigzaamheid in de juiste richting kunnen sturen.
Door wie? Emilie Cardon is neurowetenschapper in de onderzoeksgroep Translationele Neurowetenschappen. Haar onderzoek spitst zich toe op tinnitus, een fenomeen waarbij overijverige hersenen een fantoomgeluid verzinnen. In haar vrije tijd houdt ze zich liever bezig met echte klanken, aan de toetsen van haar piano of op een concert.
Voor wie? Breed publiek - geen voorkennis nodig - zorgverleners, studenten, personen met NAH en hun familieleden, geïnteresseerden,...
Waar? Universiteit Antwerpen, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen. Campus Groenenborger, Gebouw T, Auditorium T.103 Het lokaal is bereikbaar via trappen. Is dat een probleem? Laat het ons weten via spectrum@uantwerpen.be en we zoeken een oplossing.