Studiedag ‘Gebrek aan ziekte-inzicht bij NAH’ – Professionelen

Save the date - meer info en mogelijkheid tot inschrijven volgt binnenkort.

Wat als iemand zijn ziekte niet (h)erkent?

En wat betekent dat voor jou als zorgverlener, familielid of begeleider? Ontdek het tijdens onze studiedag over gebrek aan ziekte-inzicht bij mensen met NAH – een dag vol inzichten, concrete handvaten en uitwisseling.

Programma:

Plenaire sessie – Guy Lorent

Wat is ziekte-inzicht en waarom is het zo vaak verstoord bij mensen met hersenletsel?
In deze sessie gaan we dieper in op de theoretische basis van ziekte-inzicht, het verschil tussen anosognosie en psychologische ontkenning, en de neurologische kaders die hieraan ten grondslag liggen. Een inhoudelijk sterke aftrap van de dag, die richting geeft aan de rest van het programma.

Keuze uit volgende workshops :

  • Workshop: Netwerk in zicht: Een interactieve en visualiserende workshop over inzichten (en het gebrek daaraan) bij cliënt én netwerk. We verzamelen veelgehoorde uitspraken, brengen ze visueel in kaart en formuleren samen nieuwsgierige vragen die leiden tot toepasbare handvatten.
  • Workshop: De rijkdom van het lichaam als kompas voor zelfzorg: Hoe kunnen lichaamssignalen richting geven in herstel, inzicht en zelfzorg? Ontdek de kracht van het lichaam als innerlijk kompas.
  • Workshop: Hoe ziekte-inzicht in kaart brengen? We verdiepen ons in het verschil tussen ziekte-inzicht en ziekte-besef, en hoe je als hulpverlener deze thema’s kan herkennen, meten en integreren in je dagelijkse praktijk.
  • Workshop: Cognitieve revalidatie: ziekte-inzicht voor patiënten en zorgverleners: Door het revalidatieteam van ZNA Middelheim: Wat zijn cognitieve stoornissen en hoe manifesteren ze zich thuis? / Wat kan hieraan gedaan worden? Therapie – casuïstiek – praktische tips.
  • Workshop: Mijn! Kwaliteit van Leven: Kijk met de bril van Kwaliteit van Leven en zie mensen in hun totaliteit. Met het gloednieuwe, interactieve spelbord ‘Mijn!’ en inspirerende spelkaarten verken je op een laagdrempelige en verdiepende manier wat belangrijk is. Ga samen in gesprek en ontdek wat voor iemand écht telt en hoe jij of anderen daarin kunnen ondersteunen.
  • Casustafels: In kleine groepen (max. 10 deelnemers) bespreken we praktijkcasussen die door de deelnemers zelf worden ingebracht. Een veilige setting voor reflectie, dialoog en verdieping.

Er worden nog één of twee extra workshops toegevoegd, waaronder een sessie over ziekte-inzicht bij kinderen.

Slotlezing – Simon Godecharle

Ethische uitdagingen bij werken met mensen met NAH en beperkt ziekte-inzicht
Hoe verhoud je je als hulpverlener tot autonomie, veiligheid en onmacht? Simon Godecharle neemt je mee in de ethische complexiteit van dit werk, en reikt handvatten aan om vanuit morele veerkracht en samenwerking verder te bouwen. Verwacht een interactieve lezing met scherpe reflecties, herkenbare voorbeelden én een vleugje humor.

 

Datum 

2 oktober 2025

Tijd 

Kostprijs 

€ meer info volgt

Organisatie 

Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen
+32 478 59 58 98

Locatie 

PZ Bethanië
Andreas Vesaliuslaan 39
2980
Zoersel