Plenaire programma voor- en namiddag

 

Plenaire lezing voormiddag: “Chronische rouw bij personen met een NAH en hun naasten”

Spreker: Greet Demesmaeker (auteur van het boek “Veranderd leven, veranderd  netwerk, veranderde krachten” waarnaar de studiedag werd vernoemd.

Inhoud: Wanneer iemand door een hersenletsel een plotse breuk in diens leven ervaart, komen de persoon en diens naasten van de ene dag op de andere in een veranderd leven terecht. Niets is meer zoals voorheen.

Als getroffene kampt de persoon met blijvende verlieservaringen, wat ook de naaste treft. Men rouwt over wat niet meer kan en wat ook nooit meer zal zijn. Dagelijks wordt men hiermee geconfronteerd: een blijvend verlies van kunnen, van willen, van hoe het vroeger was en niet meer zal zijn. We spreken dan van chronische rouw of levend verlies. Deze vorm van blijvende rouw is nog te weinig gekend en erkend in onze samenleving en men stuit vaak op onbegrip van de omgeving. Hoe vaak krijgt men niet te horen als getroffene: ‘wees blij dat je nog leeft!’, of als naaste: ‘wees blij dat hij/zij er nog is!’.

Tijdens deze lezing ga ik in hoe je als professional zowel de persoon met NAH als diens naasten kan ondersteunen in dit chronische rouwproces via handvaten om het proces van persoonlijk herstel te ondersteunen.Omdat een Niet Aangeboren Hersenletsel zo plots je leven volledig overhoop gooit, zit men met heel erg veel vragen.

  • Hoe ga ik om met de persoon die plots zo veranderd is?
  • Waar kan ik terecht?
  • Hoe kan ik als hulpverlener de persoon met een NAH best ondersteunen?

Op deze en vele andere vragen, trachten wij met het Samenwerkingsverband Antwerpen een antwoord te bieden.

Plenaire lezing namiddag: “Hersenletsellijn”

Spreker: Chris Anthonis, klinisch neuropsycholoog PZ Bethanië en lid van het samenwerkingsverband NAH Provincie Antwerpen.

Inhoud: Als Hersenletsel Liga en samenwerkingsverband NAH Provincie Antwerpen stellen we vast dat personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die aangewezen zijn op zorg of ondersteuning na ontslag uit het ziekenhuis moeilijk hun weg vinden in het hulpverleningslandschap.

Zij en de mantelzorgers komen vaak voor de eerste maal terecht in een  complex georganiseerde wereld van zorg en beperking. Velen slagen er onvoldoende in om tijdig de nodige ondersteuning te organiseren. Dit heeft enerzijds tot gevolg dat de gevolgen van het hersenletsel niet voldoende herstellen en anderzijds dat er zich vaak secundaire problematieken ontwikkelen. De psychologische en persoonlijke draagkracht komt onder druk en leidt vaak tot extra zorgvragen en zwaardere zorgvormen.  Deze zouden kunnen vermeden worden door tijdig juiste informatie te verschaffen aan de personen met het hersenletsel en hun omgeving en hen te begeleiden naar de gepaste ondersteuning.

Via de pilootoproep RTH krijgen we de mogelijkheid een “Hersenletsellijn” uit te bouwen met de ambitie elke persoon met een hersenletsel en zijn omgeving zo vroeg als mogelijk op weg geholpen wordt naar de juiste begeleiding en zorg.

In deze lezing nemen we u mee in dit co-creatief  verhaal.Omdat een Niet Aangeboren Hersenletsel zo plots je leven volledig overhoop gooit, zit men met heel erg veel vragen.

  • Hoe ga ik om met de persoon die plots zo veranderd is?
  • Waar kan ik terecht?
  • Hoe kan ik als hulpverlener de persoon met een NAH best ondersteunen?

Op deze en vele andere vragen, trachten wij met het Samenwerkingsverband Antwerpen een antwoord te bieden.

SCHRIJF JE NU IN!

Plaatsen zijn beperkt!