No Image Available
Stap voor stap
Auteur: Kadans Categorie: Publicatie Uitgever: PC Bethanië ISBN: Publicatiedatum: 2019 Korte samenvatting: Een app voor mensen met geheugenproblemen
Beschrijving van de inhoud:
Psychiatrisch Centrum Bethanië en studenten van Groep T ontwikkelen samen ‘Stap voor stap’, een innovatieve smartphone-applicatie voor mensen met geheugenproblemen.

Kadans is een zorgeenheid van PC Bethanië voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Omdat deze patiënten met geheugenproblemen kampen, wordt er gewerkt met agenda’s en stappenplannen. Bijvoorbeeld: hoe maak je een gerecht klaar in de oven of welke weg volg je naar de bank?‘Vroeger gebeurde dit allemaal op papier, maar dat is niet meer van deze tijd’, zegt Kevin Maes, verantwoordelijke van Kadans, die samen met Stien Dillen en Barbele Verheyen het initiatief nam voor dit project. ‘Daarom zetten we sinds enkele jaren in op technologische hulpmiddelen. We werken vandaag met specifieke apps die geheugentraining stimuleren of als geheugensteun functioneren. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone of tablet. Het is niet alleen compact, het gebruiken van de app valt ook minder op en is dus minder stigmatiserend.

Innovatieve app

Wat tot op heden nog niet beschikbaar was, is een app waarin je je eigen stappenplannen kan maken. Daarom ontwikkelde Kadans samen met twee studenten uit het laatste jaar industrieel ingenieur van Groep T Leuven, de app ‘Stap voor stap’. ‘De app werkt snel en eenvoudig. Handig is ook dat je zelf foto’s of geluidsbestanden kan toevoegen. Familieleden of hulpverleners kunnen eveneens de applicatie downloaden om samen met patiënten stappenplannen op te stellen’, legt Kevin Maes uit. Sinds eind augustus 2017 is de app beschikbaar voor Android via Google Play. Vandaag wordt de applicatie gebruikt door de patiënten van Kadans, maar in de toekomst biedt de app vele mogelijkheden voor mensen met dementie, autisme, … Of misschien ben jij zelf ook alweer vergeten hoe je die thermostaat moest instellen?

Wil je de app ‘stap voor stap’ downloaden op je smartphone?

  • Zoek ‘stap voor stap Kadans’ in Google Play
  • Download de gratis app
  • Om wijzingen te kunnen aanbrengen en zelf stappenplannen te kunnen maken, druk je op de drie bolletjes rechts bovenaan het scherm. Klik vervolgens op ‘instellingen’, daarna op ‘beschikbare functies’ en voeg een 0 toe achter de code die verschijnt. Druk ‘OK’ en je kan zelf aan de slag!
<< Back