Online studiedag – Veranderd leven, veranderde krachten: Het krachtenmodel als handelingskader voor kwaliteit van leven bij volwassenen met NAH

Kwaliteit van leven als richtinggevend principe in de zorg wordt door Schalock vertaald in 8 objectieve levensdomeinen. Elk levensdomein wordt beschouwd als een niche waarin de cliënt kan worden ondersteund. De subjectieve beleving is echter bepalend of de persoon zich al dan niet goed voelt hoe het nu is. Het krachtenmodel van Rapp en Goscha biedt een kader om te werken aan deze subjectieve component: hoe kan de persoon vanuit het samenspel tussen eigen krachten én omgevingskrachten zijn kwaliteit van leven verhogen?

Door de onomkeerbare breuk in het leven van de persoon met NAH, zijn competenties en aspiraties ondergesneeuwd geraakt en is hij/zij het geloof in zichzelf dikwijls en/of meermaals kwijtgespeeld. Een blijvende zorgsituatie zorgt tevens voor een rolverschuiving binnen de omgeving. Dit veranderd leven geeft echter ook veranderde krachten. Het krachtenmodel als kader en methodiek ondersteunt je als professionele medewerker om te onderzoeken wat de wensen, verwachtingen, competenties en talenten zijn van de persoon. Evenveel aandacht gaat naar de ondersteunende krachten die aanwezig zijn in de omgeving. Welke houdingsaspecten van de professionele medewerker zijn hierbij wenselijk?

 

We staan even stil bij reeds bestaande methodieken, zoals ‘Adventure Therapy’, ‘Eigen Krachtconferentie’ en ‘Oplossingsgericht werken’, die gekoppeld kunnen worden aan de hulpbronnen in het krachtenmodel. Er is ruimte voor inbreng van eigen methodieken.

 

Door wie?  Greet Demesmaeker – Lector/onderzoeker, departement Gezondheid en Welzijn, opleiding bachelor orthopedagogie, AP Hogeschool Antwerpen.

Lid van de kenniskring lectoraat Mantelzorg, Haagse Hogeschool Den Haag – werkt freelance voor diverse organisaties in België en Nederland.

Publicaties:

  • Demesmaeker, G., & Pazmany, E. (2019). Aandacht voor personen uit het secundaire netwerk van thuiswonende volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. Signaal, 107, 12-20.
  • In 2020 verschijnt haar boek: ‘Het manoeuvreren van professionals in zorgsituaties’ bij Sig.

 

Voor wie? – Voor professionele hulpverleners die volwassenen met NAH ondersteunen, zowel mobiel, ambulant als residentieel.

Over wie? Personen met NAH van 18 tot 65 jaar

Wanneer? 03/11/2020

Uur?    09:00 tot 16:00

Uurregeling van de dag:

9.00 u – 10.15 u
Pauze
10.45 u – 12.00 u
Pauze
13.00 u – 14.15 u
Pauze
14.45 u – 16.00 u

Prijs? € 102,00 – € 87,00 voor participanten Info

Doelgroep       Professioneel Info

Uiterste inschrijvingsdatum: 30/10/2020

  • Aantal uren vorming  6u .
  • Trefwoorden : Kwaliteit van leven / krachtgericht begeleidingstraject / hersenletsel

 

Ik schrijf mij hier in

ZOOM

Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 2/11 samen met de nodige praktische informatie. Kreeg u op 2/11 voor 14.00u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Datum

03 nov 2020
Expired!
Categorie
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.