Online studiedag – (N)iemand naast mij… Over eenzaamheid bij personen met NAH

Online studiedag – (N)iemand naast mij… Over eenzaamheid bij personen met NAH

Het begrip ‘eenzaamheid’ is hot. 46% van de Belgen voelt zich soms tot altijd eenzaam. Eenzaamheid is dan ook een maatschappelijk probleem van deze tijd. Toch is er nog steeds een negatieve beeldvorming en een taboe over eenzaamheid: je wordt al snel zielig bevonden. De kern van eenzaamheid is het gemis aan betekenisvolle relaties en contacten en zijn van belang voor het sociaal en maatschappelijk functioneren. Hoe je met eenzaamheid omgaat, hangt af van je eigen persoonlijkheid en van je omgeving.

Door het hersenletsel kampt de getroffen persoon veelal met een veranderde persoonlijkheid, gekoppeld aan verlieservaringen en een verschraling van het netwerk: beide zijn risicofactoren voor het ervaren van negatieve gevoelens van eenzaamheid in dit veranderd leven. Eenzaamheid ligt op de loer.

Naast de socio-culturele activering zoals bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten met lotgenoten, moet er ook ingezet worden op persoonlijke activering, waarbij de veranderde krachten zichtbaar worden gemaakt. Een aanpak via beide vormen van interventie lijkt dan ook aangewezen.

Op deze studiedag worden een theoretisch kader en tools aangereikt om de verschillende taken bij het concept eenzaamheid te herkennen en aan te pakken, specifiek gericht naar personen met NAH. De persoonlijke ‘connectiebox’ wordt toegelicht als een handleiding en een op maat gerichte aanpak voor de persoon met NAH.

 

Door wie?

Greet Demesmaeker

Lector/onderzoeker, departement Gezondheid en Welzijn, opleiding bachelor orthopedagogie, AP Hogeschool Antwerpen.

Lid van de kenniskring lectoraat Mantelzorg, Haagse Hogeschool Den Haag – werkt freelance voor diverse organisaties in België en Nederland

Publicaties:

Demesmaeker, G., & Pazmany, E. (2019). Aandacht voor personen uit het secundaire netwerk van thuiswonende volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. Signaal, 107, 12-20.

‘Veranderd leven, veranderd netwerk, veranderde krachten’  Uitg  Sig.

Voor wie?

Voor professionele hulpverleners die volwassenen met NAH ondersteunen.

Type activiteit?         Studiedag Pasen

Wanneer?      15/04/2021 van 9:00 tot 16:00 Uurregeling van de dag www.sig-net.be vormingen code 046

Waar? Online . Via het platform ZOOM kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 14/04. Kreeg u op 14/04 na 12.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via  kim.van.daele@sig-net.be

 

Prijs?   € 104,00 – € 89,00 voor participanten Info

Doelgroep?    Professioneel Info

Uiterste inschrijvingsdatum 14/04/2021

Aantal uren vorming:           6u

IK SCHRIJF ME IN       Ik schrijf mij hier in

 

Datum

15 apr 2021
Expired!
Categorie
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.