Online studiedag – (N)iemand naast mij… Over eenzaamheid bij personen met NAH

Het begrip ‘eenzaamheid’ is hot. 46% van de Belgen voelt zich soms tot altijd eenzaam. Eenzaamheid is dan ook een maatschappelijk probleem van deze tijd. Toch is er nog steeds een negatieve beeldvorming en een taboe over eenzaamheid: je wordt al snel zielig bevonden. De kern van eenzaamheid is het gemis aan betekenisvolle relaties en contacten en zijn van belang voor het sociaal en maatschappelijk functioneren. Hoe je met eenzaamheid omgaat, hangt af van je eigen persoonlijkheid en van je omgeving.

Door het hersenletsel kampt de getroffen persoon veelal met een veranderde persoonlijkheid, gekoppeld aan verlieservaringen en een verschraling van het netwerk: beide zijn risicofactoren voor het ervaren van negatieve gevoelens van eenzaamheid in dit veranderd leven. Eenzaamheid ligt op de loer.

Naast de socio-culturele activering zoals bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten met lotgenoten, moet er ook ingezet worden op persoonlijke activering, waarbij de veranderde krachten zichtbaar worden gemaakt. Een aanpak via beide vormen van interventie lijkt dan ook aangewezen.

Op deze studiedag worden een theoretisch kader en tools aangereikt om de verschillende taken bij het concept eenzaamheid te herkennen en aan te pakken, specifiek gericht naar personen met NAH. De persoonlijke ‘connectiebox’ wordt toegelicht als een handleiding en een op maat gerichte aanpak voor de persoon met NAH.

 

Door wie?

Greet Demesmaeker

 • Lector/onderzoeker, departement Gezondheid en Welzijn, opleiding bachelor orthopedagogie, AP Hogeschool Antwerpen.
 • Lid van de kenniskring lectoraat Mantelzorg, Haagse Hogeschool Den Haag – werkt freelance voor diverse organisaties in België en Nederland

Publicaties:

 • Demesmaeker, G., & Pazmany, E. (2019). Aandacht voor personen uit het secundaire netwerk van thuiswonende volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. Signaal, 107, 12-20.
 • In 2020 verschijnt haar boek: ‘Het manoeuvreren van professionals in zorgsituaties’ bij Sig.

Voor wie? Voor professionele hulpverleners die volwassenen met NAH ondersteunen.

Over wie?  Personen met NAH van 18 tot 65 jaar

Uurregeling van de dag:

 • 9.00 u – 10.15 u
 • Pauze
 • 10.45 u – 12.00 u
 • Pauze
 • 13.00 u – 14.15 u
 • Pauze
 • 14.45 u – 16.00 u

Wanneer?      30/11/2020

Uur?    09:00 tot 16:00

Waar? Online vorming

Prijs?   € 102,00 – € 87,00 voor participanten Info

Doelgroep?    Professioneel Info

Uiterste inschrijvingsdatum 25/11/2020

Aantal uren vorming  6u

Trefwoorden: Eenzaamheid / herkenning en aanpak / handleiding / hersenletsel

 

Ik schrijf mij hier in

Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 30/11.

Kreeg u op 27/11 na 12.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via  kim.van.daele@sig-net.be

 

 

Datum

30 nov 2020
Expired!
Categorie
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.