(N)iemand naast mij – Eenzaamheid bij personen met NAH en hun naasten (PROFESSIONELEN)
Een handleiding in de herkenning en aanpak van eenzaamheid
Het begrip ‘eenzaamheid’ is zeer actueel. 46 procent van de Belgen voelt zich soms tot altijd eenzaam. Eenzaamheid is dan ook een maatschappelijk probleem van deze tijd. Toch is er nog steeds een negatieve beeldvorming en een taboe rond eenzaamheid: je wordt al snel zielig bevonden. De kern van eenzaamheid is het gemis aan betekenisvolle relaties en contacten. Ze zijn van belang voor het persoonlijk herstel en het sociaal en maatschappelijk functioneren. Hoe je met eenzaamheid omgaat, hangt af van je eigen persoonlijkheid en van je omgeving.
Door het hersenletsel kampt de getroffen persoon veelal met een veranderde persoonlijkheid, gekoppeld aan verlieservaringen en een verschraling van het netwerk: beide zijn risicofactoren voor het ervaren van negatieve gevoelens van eenzaamheid in dit veranderd leven. Sociaal isolement en eenzaamheid liggen op de loer.
Door een te eenzijdige kijk op eenzaamheid, is het huidige aanbod van interventies vooral gericht op netwerkontwikkeling en activering. Het sluit onvoldoende aan bij de specifieke omstandigheden en behoeften van de persoon. Naast de socioculturele activering zoals bijvoorbeeld ontmoetingsmomenten in dienstencentra, moet er ook ingezet worden op persoonlijke activering, waarbij de vaak ondergesneeuwde krachten (terug) zichtbaar gemaakt worden. Een aanpak van beide vormen van interventie is dan ook aangewezen.
Tijdens deze studiedag kijken we met een genuanceerde blik naar eenzaamheid als aanzet tot het bieden van respons op maat. Er worden tools aangereikt om de verschillende taken bij het concept eenzaamheid te herkennen en aan te pakken, specifiek gericht naar personen met NAH. De persoonlijke ‘connectiebox’ wordt toegelicht als een handleiding en een op maat gerichte aanpak voor de persoon met NAH.
Door wie? Greet Demesmaeker, Lector/onderzoeker, departement Gezondheid en Welzijn, opleiding bachelor orthopedagogie, AP Hogeschool Antwerpen. Lid van de kenniskring lectoraat Mantelzorg, Haagse Hogeschool Den Haag – werkt freelance voor diverse organisaties in België en Nederland.
Voor wie? Voor professionele hulpverleners die volwassenen met NAH ondersteunen.
Praktisch: Deze studiedag kan u online volgen via Zoom (u krijgt de link via e-mail)
Uurregeling:
- 9.00 u – 10.15 u
- Pauze
- 10.45 u – 12.00 u
- Pauze
- 13.00 u – 14.15 u
- Pauze
- 14.45 u – 16.00 u
Inschrijven kan tot en met 6 maart 2023 via Sig.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.